VALIKKO

Tukisukilla on monta nimeä. – Mikä on oikein?


Marketeissa ja tavarataloissa myytäviä tuki- ja lentosukkia markkinoidaan lähes aina lupauksella ”100% paine, joka vähenee polvea kohden”. Oleellinen tieto siitä, mikä tämä PAINE on, puuttuu kuitenkin useimmiten! Koska paine on tukisukan ratkaiseva ominaisuus, maininnan siitä tulee aina olla löydettävissä pakkauksesta.

Jos mallistossa ei ole kuin yksi tai kaksi eri kokoa, on selvää, että tällaiset sukat eivät täytä vaatimuksia, eivätkä voi sopia jokaiselle.

Seuraavassa helppo ja käytännöllinen tukisukkaluokittelu:
  • Lääkinnälliset tukisukat
  • Antitromboosisukat
  • Lääkinnälliset kompressiosukat

 

Lääkinnälliset tukisukat


mabs_tukisukat
 
Näissä sukissa paine on 15-21 mmHG (kompressioluokka 1) nilkassa ja paine laskee polvea kohden.

Lääkinnällisiä tukisukkia käytetään ongelmien ennaltaehkäisyyn ja ne täyttävät hyvin myös ns. lentosukille asetettavat tieteelliset vaatimukset.

Ne soveltuvat erityisesti lievittämään väsymyksen tunnetta ja vähäistä turvotusta jaloissa, alkavien suonikohjujen hoitoon, staattisesti rasittavaan työhön (istuminen, seisominen) sekä kuntoiluun ja urheiluun.

Voidaan käyttää myös totuteltaessa tukisukkien käyttöön ennen siirtymistä korkeamman kompressioluokan tuotteisiin.

Sukkia myydään kengännumeron perusteella, mutta oikean paineen takaamiseksi tulisi myös nilkan ja pohkeen mitat tarkistaa oikean koon määrittämiseksi.

 

 


Antitromboosisukat


mabs_antitromboosisukka
 
Näissä sukissa on yleensä avoin varvasosa ja 15-21 mmHG paine nilkan kohdalla. Antitromboosisukat soveltuvat käytettäväksi erityisesti ennen leikkauksia ja niiden jälkeen, haavahoidossa kompressiositeenä ja jalkojen veritulppien hoidossa.

Näitä sukkia voi hyvin käyttää myös ideaalisiteen tilalla. Ne toimivatkin useimmiten sidettä paremmin, koska ne pysyvät hyvin paikoillaan ja antavat hyvän tuen.

Sukat valitaan nilkan ja pohkeen mittojen mukaan. Eri mitoitukset tunnistetaan sukissa yleensä varvasosan väriraidan perusteella.

Sukat voi pestä 95-asteessa.

 

 

 

 

Lääkinnälliset kompressiosukat


saarihaava
Säärihaava on seurausta pitkään jatkuneesta verenkierron häiriöstä. Lääkinnällisten kompressiosukkien käyttö on erittäin tärkeää säärihaavojen synnyn ja uusiutumisen ehkäisyssä.


Lääkinnällisistä kompressiosukista käytetään Suomessa usein myös nimitystä ”hoitosukka”, mutta muualla maailmassa oikea nimitys on kompressiosukka.

Lääkinnälliset kompressiosukat määrää useimmiten lääkäri ja niitä käytetään vaikeisiin vaivoihin, mm. merkittävään turvotukseen, ennen suonikohjuleikkauksia ja niiden jälkeen, suonikohjujen injektiohoitojen yhteydessä sekä veritulppien ja säärihaavojen hoidossa.

Lääkinnällisiä kompressiosukkia on saatavana kaikissa kompressioluokissa 1-4. Oikea mitoitus on ratkaisevaa, joten asiantuntevia mitoitusohjeita ja neuvoja tulee noudattaa tarkasti.
Ab Napra-Rehab Oy • Uimahallintie 2 • 64230 Närpiö, Suomi • +358 (0)6 224 3622 • [email protected]