VALIKKO

FAQ


Olen kuullut, että raskausaikana on suositeltavaa käyttää tukisukkia? -Miksi?

Sikiön kasvaessa se alkaa painaa lantionalueen suuria verisuonia.Tästä johtuu, että laskimoverenkierto vaikeutuu ja verisuoniin kohdistuu suurempi paine, mikä puolestaan johtaa siihen, että suonikohjuja muodostuu raskausaikana herkemmin.
Lääkinnällinen tukisukka, kompressioluokka 1 riittää useimmiten ehkäisemään näitä haittoja. Mikäli sinulle on jo kehittynyt voimakkaita suonikohjuja, tarvitset hoitosukan, jonka kompressioluokka on 2.

Hiljattain lukemassani artikkelissa kerrottiin tukisukkien voivan aiheuttaa iho-ongelmia? Onko tämä tavallista?

Kyseinen tutkimus on tehty ryhmällä aivohalvauspotilaita. Eli henkilöllä on toispuolinen halvaus. Tutkimus on tehty Englannissa, siellä tukisukkia käytetään rutiininomaisesti aivohalvauspotilaille estämään veritulppia. Raportista ei valitettavasti ilmene minkä tyyppistä kompressiota on käytetty.
Oletettavaa on että lopputulokseen vaikuttaa halvauspotilaiden ihon ja lihaskudoksen velttous.
Tuloksen perusteella tullaan rutiininomainen hoito arvioimaan uudelleen kyseisen ryhmän osalta. Muille käyttäjäryhmille ei tuloksella ole käytännön merkitystä.
Kiinnostavaa on että tutkitaan myös kompression vaikutusta aivohalvauspotilaiden hermoston toimintaan. On olemassa merkkejä että hermotoiminta palautuisi nopeammin kompressiotuotteiden käytön yhteydessä. Tästä tulemme kuulemaan myöhemmin lisää.

Mitä eroa on tavarataloissa myytävien tukisukkien ja esim. apteekkien ja terveyskauppojen myymien tukisukkien välillä?

Tukisukkien käyttöalue on jatkuvasti laajentunut. Alkujaan niitä käytti vain iäkkäät naiset jalkojen verenkierto-ongelmien hoitoon. Nykyään ihmiset ovat yhä enenevässä määrin tietoisia tukisukan positiivisista vaikutuksista verenkiertoon. Myös itse tuotteet ovat moderneja ja kauniita. Lisääntynyt kysyntä on lisännyt myös tarjontaa. Ikävä kyllä suuri osa markkinoilla olevista tuotteista on heikkotasoisia, eivätkä täytä sukan valmistukselle, sekä paineelle asetettuja normeja. Tavaratalojen tukisukkia markkinoidaan yleisesti mainitsemalla, että paine on 100%, mutta ei kerrota mitään itse paineen voimakkuudesta.
Apteekit, terveyskaupat ja terapeutit myyvät säännönmukaisesti hyviä tuotteita. Kompression tulee olla 15-21 mmHg nilkassa ja vähentyä asteittain polvea kohti, silloin toteutuu lääkinnällinen vaikutus.

Lääkärini on suositellut minulle tukisukkaa. Nyt mietin tarvitsenko reisipituisen sukan, vai riittääkö polvipituinen?

Polvipituinen sukka riittää useimmiten, koska on tärkeää että tuetaan laskimoita jotka sijaitsevat kauimpana sydämestä, eli nilkoissa. Lääkinnällisen sukan paine on aina suurimmillaan nilkassa ja vähenee polvea kohti. Paine on 100% nilkassa ja n. 70% pohkeen korkeudella. Reisisukan paine on reiden korkeudella n.40% alkuperäisestä. Reiden pehmeästä lihaskudoksesta johtuen on tälle korkeudelle vaikea muodostaa tehokasta laskimoihin kohdistettua painetta. Tässä suuntaviivat lääkinnällisille tukisukille.
Mikäli reiden alueella on selviä suonikohjuja halutaan usein käyttää reisipituista sukkaa.
Vähäelastinen lääkinnällinen tukisukkavaihtoehto luokissa 1-4 takaa korkeamman paineen myös reiden korkeudelle. Näitä tuotteita käytetään useimmiten lymfaperäisen turvotuksen hoitoon.

Onko lentosukka ja tukisukka yksi ja sama?

Vastaus – KYLLÄ. On vain huomioitava, että tässä pätee samat säännöt kuin tukisukissa. Markkinoilla on useita ns. lentosukkia joiden lääkinnälliset laatuvaatimukset eivät täyty. Tieteelliset tutkimukset perustuvat lääkinnällisiin tukisukkiin. Turvallinen valinta on 1 luokan lääkinnällinen tukisukka (esim. Medisox), jonka paine nilkassa on 15-21 mmHg. Suositeltavaa on tarkistaa nilkan- ja pohkeen ympärysmitta, sekä kengänkoko, näin löydetään toimiva, turvallinen ja juuri sinulle sopiva lentosukka. Kokovalikoiman tulee olla tarpeeksi laaja, yksi tai kaksi kaikille sopivaa kokovaihtoehtoa ei ole vakavasti otettava vaihtoehto.

Miten pitkään sukka kestää?

Lääkinnällisen tukisukan paine säilyy n. 6 kk. Itse sukka voi kestää selvästi pidempään, mutta paine heikentyy vähitellen. Myös käyttäjä voi osaltaan vaikuttaa kestoon, riippuen siitä miten suurelle kulutukselle sukan asettaa ja miten hyvin pitää huolta tuotteesta.

Vaikuttaako pesu sukan elinikään?

KYLLÄ, vaikka sitä ei useinkaan tule ajatelleeksi, mitä useammin peset tukisukan, sitä pidempään se kestää ja sitä paremmin se toimii. Kun elastiset langat pidetään puhtaina, silloin ne ovat myös joustavampia ja sen seurauksena tehokkaampia. Esim. paljon puuvillaa sisältävä Medisox tukisukka tulee pestä huuhteluainetta käyttäen, kun taas Juzo ja muut samantyyppiset lääkinnälliset kompressiosukat pestään ilman huuhteluainetta.

Jalkani ovat erittäin turvonneet, olen kokeillut tukisukkia, mutta en jaksa niitä käyttää. Lääkärini kehoitti minua niitä käyttämään, mutta tulen niistä melkein pahoinvoivaksi.
Mitä tehdä?


Lääkärisi on oletettavasti suositellut sinulle lääkinnällistä kompressiosukkaa (luultavasti luokka 2).
Turvotuksen ollessa huomattavaa, on melko tavallista että keho “protestoi” tukisukkaa vastaan. Mikäli sukka on ammattilaisen mittaama on oletettavaa että olet saanut oikeanlaisen tuotteen, mutta saattaa olla niin että et heti aluksi siedä korkeaa painetta. Olisi parempi totutella kompressiohoitoon aloittamalla alhaisemmalla paineella, esim. luokka 1.
Aloita päiväsi pukemalla sukka ja pidä sitä niin kauan kuin jaksat. Riisu se ja jatka seuraavana päivän hieman pidemmällä jaksolla. Muutaman viikon totuttelun jälkeen voit melko varmasti siirtyä käyttämään tarvitsemaasi lääkinnällistä kompressiosukkaa.
Ab Napra-Rehab Oy • Uimahallintie 2 • 64230 Närpiö, Suomi • +358 (0)6 224 3622 • [email protected]