MENY

FAQ


Har hört att det kan vara bra att använda stödstrumpor när man är gravid. - Varför?

När fostret växer större börjar det trycka mot de stora blodkärlen i bäckenområdet. Det gör att det venösa blodet har svårare att cirkulera och det uppstår ett högre tryck i benets vener. Därför är risken att utveckla åderbråck större under graviditet.

En medicinsk stödstrumpa klass 1 räcker oftast till för att motverka dessa besvär. Har du redan utvecklat kraftiga åderbråck behöver du en kompressionsstrumpa i klass 2.

Vad är det för skillnad på de stödstrumpor som saluförs i varuhus och de stödstrumpor som tex. apotek och hälsobutiker säljer?

Stödstrumpornas användningsområden har hela tiden blivit större. Från början användes dylika strumpor endast av äldre damer som hade svåra cirkulationsbesvär i benen. I dag vet folk allt mer om de positiva effekter en stödstrumpa har på cirkulationen. Dessutom har produkterna blivit allt mer moderna och snygga. Den ökade efterfrågan har gjort att allt fler företag säljer stödstrumpor. Tyvärr är en stor del av dessa produkter undermåliga och uppfyller inte alls de krav på både tillverkning och tryck som förväntas. Varuhusens stödstrumpor marknadsförs ofta med att de ger ett 100% tryck, men säger ingenting om själva trycket.

Apotek, sjukvårdsaffärer och terapeuter säljer i regel bra produkter. Trycket i strumpan bör vara 15-21 mmHg vid ankeln och avta upp mot knä för att ha medicinsk effekt.

Min läkare har rekommederat att jag skall använda stödstrumpor. Nu funderar jag på om det räcker med en knälång modell eller bör jag använda en lårstrumpa?

En knästrumpa räcker oftast till eftersom det är viktigast att ge stöd åt de vener som ligger längst bort från hjärtat, dvs vristerna. Trycket i en medicinsk stödstrumpa är alltid högst vid vristen och avtar upp mot knä. Om trycket är 100% vid ankeln så är det ca 70% i vaden. Om man väljer en lårlång strumpa så har man kvar ca 40% av det ursprungliga trycket uppe på låret.

Uppe i låret hart man dessutom en hel del mjukdelsvävnad som gör att det blir svårare att åstadkomma ett effektivt tryck på venerna där. Denna riktlinje gäller för medicinska stödstrumpor.

Har man däremot klara åderbråck på låret vill många använda en hellårsstrumpa.

I kategorin medicinska kompressionsstrumpor i klass 1-4 kan man få produkter som är lågelastiska och ger ett större tryck även upp på låret. Dessa produkter används ofta i samband med behandling av lymfatisk svullnad.

Är flygstrumpor och stödstrumpor samma sak?

Svar – JA. Man måste dock beakta att här gäller samma sak som för stödstrumpor. Det finns en hel del s.k. flygstrumpor på marknaden som inte alls uppfyller de medicinska krav som krävs. De vetenskapliga undersökningar som gjorts har gjorts med medicinsk stödstrumpor.

Ett tryggt val på flygstrumpa är en medicinsk stödstrumpa klass 1, (t.ex. Medisox) som har ett tryck på 15-21 mmHg. Det rekommenderas att man tar mått på vrist och vad + skostorlek för att få en flygstrumpa som fungerar, är trygg och passar dig. Det bör finnas tillräckligt många storlekar att välja mellan. T.ex. En eller två storlekar som passar alla är inget seriöst alternativ.

Hur länge håller en stödstrumpa?

En medicinsk stödstrumpa håller trycket ca 6 månader. Strumpan i sig kan hålla klart längre, men trycket avtar successivt. Sedan beror det förstås även på användaren hur hårt slitage man utsätter strumpan för och hur bra man skött om produkten.

Påverkar tvättningen strumpans livslängd?

JA, men tvärtemot många användare tror. Ju oftare du tvättar stödstrumporna desto längre håller de och desto bättre fungerar de. Om de elastiska trådarna hålls rena är de även mer elastiska och följaktligen effektivare. T.ex. Medisox stödstrumpan som har hög procent bomull i sig skall tvättas med sköljmedel, medan medicinska kompresssionsstrumpor typ Juzo och andra inte skall tvättas med sköljmedel.

Mina ben är ordentligt svullna och jag har prövat stödstrumpor, men orkar inte använda dem. Min läkare vill att jag använder, men jag blir nästan illamående när jag har dem på mig. Vad göra?

Din läkare har säkert rekommenderat en medicinsk kompressionsstrumpa ( troligen klass 2 ) åt dig. Om svullnaden är uttalad är det relativt vanligt att kroppen protesterar mot stödstrumpan.

Har du fått professionell kundbetjäning med måttagning har du troligen fått rätt produkt, men det kan vara att du inte tål så högt tryck direkt. Det skulle vara bättre om du gradvis börjar vänja dig med ett lägre tryck, t.ex. Klass 1.

Börja dagen med att klä på strumpan och behåll den på så länge du orkar. Ta sedan av den och fortsätt följande dag lite längre tid. Efter några veckors invänjning kan du troligen övergå till den medicinska kompressionsstrumpan som du egentligen behöver.
Ab Napra-Rehab Oy • Simhallsvägen 2 • 64230 Närpes, Finland • +358 (0)6 224 3622 • [email protected]